Spokojnych Świąt Wielkiej Nocy
I Zdrowia ponad Wszystko
Życzy Zespół HAAS
Święta Wielkiej Nocy
Naturalnie farbowane Jajka.
I rejestracja ich kolorów – analizator termiczny i nagranie zmieniającego się obrazu próbki: DSC, STA i DMA
Naturalne ziołowe, liściaste, kapustne, owocowe wzory.
Święta tuż – więc dajcie się oczarować magią naturalnego farbowania jajek – przy użyciu ziół, owoców, warzyw – obraz wzorów liści, linie łupinek, odciski owoców.
Po pierwsze: ugotuj w niewielkiej ilości wody, takiej – by pokryć zanurzone w całości jajka – poszatkowaną czerwoną kapustę. W osobnym garnku – łupiny cebuli. W kolejnym – plastry buraków. Obraz koloru – może być rejestrowany przez kamerę – online – gdy temperatura wody rośnie, barwnik zmienia odcień wody – analizator termiczny zapewni odpowiednie warunki. Gotuj wywary przez 20 minut – program temperaturowy patrz – analizator termiczny – krok izotermiczny.
Odrobinę wystudź i dodaj do wywarów po cztery łyżki octu winnego. W międzyczasie przygotuj próbki – znów jak analizator termiczny – jajka otocz liśćmi, łodygami, szczypiorem lub innymi płaszczyznami, siatką, by na powierzchni jajek mogły odcisnąć się wzory – i umieść otoczone tak jajka w nylonowych skarpetkach, zawiązując na górze. To dobrze przygotowane próbki, które umieścisz teraz w tyglu – w garnku z wywarem. Analizator termiczny docenia doskonale przygotowane próbki. Wyniki wtedy cieszą dokładnością i powtarzalnością. Podgrzej wywar, by znów go zagotować. Kolejny krok temperaturowy – analizator termiczny – wpis programu – załóżmy od 80 do 100 stopni Celsjusza. Analizator termiczny zapewni dokładność 0,01 st C. Gotuj wolno 20 minut, lub dłużej dla uzyskania mocniejszego koloru. Kamera – taka jak w DSC, STA czy DMA – zarejestruje zmiany koloru, analizator termiczny wzbogacony funkcją nagrywania obrazu pozwoli przedstawić go na konferencji, czy wstawić w publikacji – efekt i dydaktyczny i doskonały argument tłumaczący założenia, cele, możliwości. A gdy wystudzisz i wyjmiesz gotowe, naturalnie farbowane jajka – zachwycisz Bliskich ich delikatnością i subtelnością na Wielkanocnym stole.
Fantastyczne!
Z niecierpliwością będę wyczekiwał na podobny przepis przy grudniowych świętach.
Pozdrawiam świątecznie
Janusz Surman
Pięknie dziękuję.
Planujemy kontynuować dzielenie się przepisami. Życzę radości i cudnych efektów farbowania. Poproszę o zdjęcia.
Zdrowych i Słonecznych Świąt